Tioman Island

Ooit een beruchte schuilplaats voor zeeroversbendes, het op zo'n 45 km van Maleisië gelegen bountyeilandje Pulau Tioman geniet vandaag de dag grote internationale bekendheid als zonnig vakantieparadijs.

Lees verder...

Tioman Ferry TicketsHaz clic aquí para españolClicca qui per l'italianoKlicken Sie hier für DeutschTioman Ferry TicketsKlik di sini untuk MelayuCliquez ici pour le français Klik hier voor NederlandsClick here for EnglishClick here for ArabicClick here for RussianClick here for KoreanClick here for Portuguese
Alhoewel Tioman lange tijd nauwelijks bekend was in de toeristenbranche, regionaal, noch op mondiaal niveau, is dit schitterende Expeditie Robinsoneilandje inmiddels een populaire vakantiebestemming voor toeristen uit heel de wereld o.a. op zoek naar ongerepte palmboomstranden, kraakhelder zeewater, sjieke boetiekresorts, vijfsterrenhotels en kuuroorden van topklasse.

Heerlijke vrijetijdsbesteding
Heerlijke vrijetijdsbesteding

Dankzij de voorutgang is het nu stukken eenvoudiger om naar Tioman toe te reizen. Moest men voorheen met langzame speciaal gecharterde gelegenheidsvaartuigen de oversteek maken, een tocht van zo'n 5 uur of meer, tegenwoordig is er een comfortabele ferry, voorzien van airco en krachtige motor, die slechts zo'n 2 uur over de trip doet.

Overigens is het wel goed om te weten dat de ferrydienst gedurende de maanden december, januari en februari last kan hebben van de noordoostmoesson. Deze gaat in de regel gepaard met aanwakkerende wind vanuit de Zuid-Chinese Zee en een af en toe behoorlijke golfslag. Gelukkig staat daar tegenover dat het weer de rest van het jaar grotendeels rustig is, met veel zon en een in de regel matige wind. Hooguit waait er periodiek een zogeheten Sumatra Squall langs, maar die duren maximaal een uurtje, waarna de zon weer tevoorschijn komt.

Waarom Tioman?
In tegenstelling tot de meeste andere tropische vakantieeilandjes heeft Tioman niet alleen schitterende baaien, een prachtig blauwe zee en door natuur verscholen zandstrandjes. Begenadigd Tioman is daarnaast namelijk ook rijk aan oerwoudbedekte landschappen met welige ecosystemen die tot op de dag van vandaag nog zo goed als onaangeroerd zijn.

Talrijke oogverblindende panoramas in Tioman
Talrijke oogverblindende panoramas in Tioman

Exotische vogels, zoogdieren, reptielen en unieke amfibiesoorten zijn in aanzienlijke aantallen in Tiomans junglerijke gebieden aanwezig. Sterker, bij natuuronderzoeken die periodiek op het eiland worden uitgevoerd, worden nog steeds compleet nieuwe diersoorten ontdekt.

Maar er is nog een belangrijk verschil tussen Tioman en andere bekende regionale vakantieeilandjes als bijvoorbeeld Pulau Redang en Tengah. Waar de meeste eilandjes in de buurt over het algemeen op het hogere segment mikken, kan op Tioman iedereen terecht voor een heerlijke strand- en luiervakantie, ongeacht het budget. Op Tioman rijkt het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden namelijk vanaf slaapzalen voor budgetreizigers t/m exclusieve vijfsterrenhotels en sjieke boutiekresorts, inlusief Spa en Wellness kuuroord. Met een heel gamma aan aanbod hier tussenin.

O.a. dit ruime aanbod verklaart de groeiende bezoekersaantallen van Tioman. Immers, in Tioman, zeker als het gaat om accommodatie, komt werkelijk iedereen ruimschoot aan zijn of haar trekken, van sobere budgettoerist tot luxe vakantieganger.

Maar het is algemeen bekend dat Tiomans populariteit vooral te danken is aan de kwalitatief uitstekende kuuroorden. De diverse Spa en Wellness vestigingen zijn dan ook van uitzonderlijke klasse. Maar Tiomans azuurblauwe zee, oogverblindend fraaie omgeving en pure zeelucht zijn uiteraard een zeer prettige bijkomstigheid.

Hoe kom je het snelst in Tioman?
Tioman is bereikbaar per boot of vliegtuig. De boot, d.w.z. de ferry, vertrekt vanaf het kuststadje Mersing en ferrykaartjes zijn online beschikbaar.

Wel is het van belang dat zitplaatsen ruim vantevoren worden gereserveerd, omdat de vertrektijden van de ferry tamelijk dynamisch zijn. Dit is het gevolg van de ondiepe haven en riviermonding in Mersing, waardoor vertrektijden van de ferry dagelijks moeten worden afgestemd op getij en weer. Kortom, om geen risiko te lopen bij aankomst in Mersing een volle ferry te treffen, wordt geadviseerd om ferrykaartjes zo vroeg mogelijk aan te schaffen.

De Tioman Express
De Tioman Express

Overigens, zijn uw kaartjes eenmaal geboekt, dan is het, i.v.m. de variabele vertrektijden, een goed idee om doorlopend op de hoogte te blijven van het ferryschema. Bij de betere ticketleveranciers kunt u zich aanmelden voor Twitter updates.

Hoe kom je het snelst in Mersing?
Mersing, het vertrekpunt naar Tioman, is bereikbaar per bus en taxi. Tip: Boek de taxi vanuit Singapore. De kosten zijn weliswaar iets hoger dan per bus reizen, maar u bespaart uzelf de zorg van het met al uw bagage naar de paspoortcontrole lopen in Woodlands en daar in de meestal lange rij staan. Gaat u met de taxi, dan wordt uw paspoort vanuit uw voertuig gecontroleerd. Handig. En bespaart u bovendien een hele hoop tijd.

Hopelijk krijgt u met bovenstaande informatie een idee van al het bijzondere dat Tioman te bieden heeft, plus de voor u meest bruikbare vorm van transport om in Tioman te komen.

Tot slot, heeft u besloten om uw volgende vakantie inderdaad in Tioman te vieren, dan is het nuttig om op de hoogte te zijn van de site van Mersing Harbour Centre. Mersing Harbour Centre is de portal voor alle aan Mersing en Tioman gerelateerde toeristenzaken. De perfecte startplaats voor uw Tioman trip.

Wij wensen u een fantastische tijd!

Tioman's Villages

Instagram